Intervju med Pär-Inge Larsson, VD och ägare av People & Solutions

Vd och ägare av People & Solutions i Östervåla. Projekt- och produktionsledare

Ålder: 58 år

Bor: På gård i Harbo

Familj: Fru, tre vuxna barn och två barnbarn

Brinner för: Framför allt människor. ”Mötena med människor ger mig energi. Sedan Coronatiden, då strong fit-lokalen i stort sett var det enda ställe det var möjligt att möta människor, tillbringar jag mycket tid där, normalt fem kvällar i veckan – som ledare och för egen träning”.

För Pär-Inge är människan viktigast

När Pär-Inge Larsson för femton år sedan startade People & Solutions på Gräsbovägen i Östervåla var visionen att göra skillnad på orten – framför allt för ungdomar. I dag sysselsätter företaget tio anställda med en medelålder på 35 år.

– Människor är det stora intresset, och så har det alltid varit för mig, och möjligheten att skapa jobb för unga människor är det som hela tiden har drivit mig, berättar entreprenören själv.

 

Det var i samband med att det lokala grafiska företaget Tofters tryckeri, ägt av Elanderskoncernen, hastigt lades ned i början av 2008, som Pär-Inge Larsson bestämde sig för att starta People & Solutions. Han hade själv tillbringat större delel av sitt yrkesliv hos Tofters.

– All verksamhet från Tofters skulle flyttas till Uppsala, och det tilltalade inte mitt lokala engagemang alls. Där och då bestämde jag mig, berättar Pär-Inge Larsson.

 

Han anställde unga kollegan Mattias Eriksson, som var självlärd men passionerad i sitt arbete inom IT.

– Han tjänade vid den tiden hälften av vad hans utbildade kollegor gjorde, men var duktigare än dom. Det visar vad talang – och passionen för jobbet – kan betyda, förklarar han.

 

Företaget växte omgående med ytterligare två anställda, men det dröjde ytterligare några år innan företaget gjorde nyanställningar. En fördubbling av arbetsstyrkan skedde dock för fyra år sedan i samband med att People & Solutions fick uppdraget av Elanders att skapa manualer genom internetbaserade applikationer åt Volvo och Renault lastbilar och bussar – både i Sverige och USA.

– Det är ovanligt i branschen, men vi har ofta satsat på icke utbildad personal, trots att startsträckan blir lång. Jag har lärt mig att utbildade ofta hoppar vidare till andra arbetsgivare medan outbildade blir kvar och det är värt mycket, menar Pär-Inge Larsson.

People & Solutions red ut Coronastormen genom stort utnyttjande av korttidspermitteringar samt uthyrning av personal till ett lokalt e-handelsföretag. Det gjorde att samtliga anställda kunde vara kvar.

 

– Jag tror faktiskt att vi var det företag i kommunen som fick ut mest statliga stödpengar för korttidspermitteringar. Detta, i kombination med vår flexibilitet, gjorde att vi klarade Coronatiden så bra, berättar han.

Under de femton år som företaget funnits har årsomsättningen växt till cirka nio miljoner, och förhoppningen är en fortsatt expansion – i lagom takt.

– Vi vill växa, men utan att ge avkall på det lokala. Och det är viktigt att få in fler kunder, vi är fortfarande väldigt Elandersberoende, fortsätter Pär-Inge Larsson.

 

Att skapa en avslappnad och flexibel arbetsmiljö för de anställda har hela tiden varit viktigt för Pär-Inge Larsson. Gemensam frukost och lunch varje dag är viktiga hållpunkter på arbetsplatsen, liksom möjligheten för personalen att kunna planera sin egen dag – bland annat genom generösa flexregler.

 

– Gemensamma sittningar bygger gemenskap, och jag tror att en avslappnad miljö både gynnar kreativiteten och ger trygghet. För den som exempelvis har små barn är det viktigt att kunna känna frihet i att vid behov göra sista jobbtimmarna hemma när barnen lagt sig eller för hundägaren att cykla hem och gå ut med hunden när det behövs, säger han.

 

Hur ser framtidsvisionen ut?

– Fortfarande är målet att ge människor jobb över tid, och ge trygghet, och visionen är att fortsätta ge unga människor jobb. Att maximera pengar har aldrig varit något mål för mig, att människan mår bra är viktigare än ekonomin, avslutar Pär-Inge Larsson.